Haydi Diş Hekimleri Okula
Ufak bir çaba ile milyonlarca diş sağlıklı kalabilir.
- Okunma sayısı : 1009
- 01.Nis.2024
- Okuma Süresi 5 Dk.
- Twitter'da Paylaş
Ağız ve diş sağlığı, ülkemizde 7’den 70’e her kesimi ilgilendiren yaygın bir sorundur. Çocukluktan yaşlılığa kadar da hemen hemen herkes en az bir veya daha fazla kez ağız ve diş sağlığı problemi yaşıyor.
Yeterince temizlenemeyen veya bakımına dikkat edilemeyen dişler sancılı diş ağrılarına, ağız kokularına veya diğer organların düzgün şekilde çalışmalarına mani olabiliyor.
Çürüklerin etkisi sadece bununla da kalmıyor kişilerin toplum içinde itibarını da olumsuz şekilde etkiliyor. Ağız kokusu yaşayan kişiler topluluk içinde rahat konuşamıyor veya çevresindeki kişiler kendisinden kaçtığından toplumda adeta istenilmeyen adam konumuna düşüyor.
Ağız ve diş sağlığı kişiler için olduğu gibi toplumsal olarak ta oldukça önem arzediyor. Ağzı diş sağlığına önem veren toplumlarda ağız kokusundan dolayı boşanmalar olmaz, sosyal yaşamda insanların birbirlerinden kaçmaz, konuşma ve gülümseme gibi günlük aktivitelerimizi olumlu daha iyi olur.
Ülkemizde 85 milyon insan ve her sağlıklı insanda da 32 diş bulunmaktadır bu yaklaşık olarak 2,7 milyar adet dişe tekabül ediyor. 7/24 insanlara hizmet eden bu dişlerin her birisi gün boyunca sıcak, soğuk, katı yumuşak, gazlı, asitli vb. birçok etkene maruz kalıyorlar.
UFAK BİR ÇABA İLE MİLYONLARCA DİŞ SAĞLIKLI KALABİLİR
Bilgi veya ve yetersiz temizleme alışkanlığından dolayı en iyimser rakamla yüzde 1bile dişiler etkilense yaklaşık 27 milyon adet dişi etkiliyor. Buda demek oluyor ki en ufak bir çaba bile milyonlarca dişin sağlıklı kalmasını sağlayacak öneme sahip oluyor.
Ağız ve diş sağlığına gerektiği gibi önem verebilirsek dişlerimiz ömrümüzün sonuna kadar bizimle kalacak ve de görevlerini hakkıyla yerine getirecektir.
Yukarıda bahsettiğimiz problemlerin büyük çoğunluğunun kaynağı çocuk yaşlarda ağız ve diş sağlığı konusunda gerekli alışkanlıkları kazanamamak veya bilgi eksikliği kaynaklıdır.
Ebeveynler çocuklarının temizlik, beslenme ve genel sağlığı konularında özverili davranışlar sergilerken ağız ve diş sağlığı konusunda yeterince bilinçli olmadıklarından bu konuda çocuklarına destekleri yeterince olamıyor.
Genel sağlığımız için de son derece önemli olan ağız ve diş sağlığıiçin ilk veya orta okul çağında çocuklarımıza eğitim vermeli ve temizlik alışkanlığı kazandırmalıyız.
Milyonlarca lira kaynakların heba olmaması ve daha sağlıklı bir toplum oluşturmak için ağız ve diş sağlığını devlet politikası olarak görmemiz gerekir.
Milli eğitim bakanlığı ile sağlık bakanlığı ortaklaşa çalışarak bir müfredat oluşturmak sureti özellikle ilk ve ortaokul çağındaki kalıcı dişleri henüz yıpranmamış öğrencileri hedefleyen ortak projeler geliştirmelidir.
Her eğitim öğretim yılı başlarken kitap dağıtımı sırasında her öğrenciye 1 diş macunu ve 1 diş fırçası da verilmeli.
Öğrenciler bir şekilde diş hekimleri ile buluşmalıdır. İlk etapta her okula bir diş hekimi göndermek belki zor olabilecektir ama ortak çalışmanın mümkün olacağı il veya ilçelerdeki okullara şartlar zorlanarak diş hekimleri gidebilmelidir.
Hekimler, çocuklara ağız ve diş sağlığı konusunda gerekli temel bilgileri verebilmelidir. Her bir öğrenciye kendi kişisel temizliğini yapabilecek kabiliyet kazandırılmalıdır.
Hatta sınıf geçmede hekimlerimizin verdiği eğitimden öğrencinin elde ettiği kazanımlar da değerlendirmeye alınmalıdır.
Hekimler eğitim ve öğretim dışında öğrencilerin ağız diş sağlığını periyodik olarak kontrol etmeli, çürük oluşumları yeni başlıyorken hastanelere sevk ederek önlem almalıdır.
Eğer toplum olarak bunu başarabilirsek ileriki yıllarda dişten kaynaklı maliyetler düşecek, insanımızın ağızları tertemiz, dişleri pırıl pırıl kendine özgüveni olan nesiller yetişecek, ağız diş sağlığının önemini kavrayan bu kişiler de alışkanlıklarını kendi çocuklarına aktaracaktır.
Ağız ve Diş Sağlığı konusunda Millî Eğitim Bakanlığı ile Sağlık Bakanlığının birlikte yapabileceği bu tür bir proje de başarılı olabilirsek bu diğer milletlere örnek olacaktır.
Habere 2 Yorum Yapılmış
Gerçekten'de ilk okuldan itibaren diş çürüklerine önlem almak çok mantıklı..
Bu konuya Milli Eğitim Bakanlığının Ciddi Şekilde El Atması Çok İyi Olur..
Habere Yorum Yap
Balıkesir Üniversitesi Tıp Fakültesi Yoğun Bakım Bilim Dalı Başkanı Profesör Dr.
Beslenme ve Diyetetik Bölümü Uzmanı Uzm.
Uzman Diş Hekimi ve Ağız, Diş ve Çene Cerrahı Prof.