Bursa’da 26 bin bina depremde yıkılma riski taşıyor
Japon uzmanların belirlediği kriterler acı gerçeği ortaya koydu.
- Okunma sayısı : 230
- 13.Mar.2025
- Okuma Süresi 3 Dk.
- Twitter'da Paylaş
BURSAHABER16.COM - Bursa Büyükşehir Belediyesi’nin Japonya Uluslararası İş Birliği Ajansı (JICA) ile birlikte yürüttüğü ‘Bursa Deprem Riskini Azaltma ve Önleme Projesi’ verileri geçtiğimiz günlerde kamuoyu ile paylaşılmıştı. Japon ve Türk uzmanlara göre en kötü senaryoda 122 bin bina deprem riski altında ve bu binaların n yaklaşık 26 bini ıkılma tehlikesi ile karşı karşıya.
Bursa’nın Kentsel Dirençlilik Planı’nın oluşturulması imkan sağlayacak ‘Bursa Deprem Riskini Azaltma ve Önleme Projesi’ için Prof.

Dr. Şerif Barış, Prof. Dr. Gürol Seyitoğlu ve Prof. Dr. Beyhan Bayhan’dan akademik destek alınıyor.
Projenin üç önemli hedefi bulunuyor. Birincisi, deprem riskinin, bina riskinin, altyapı ve kamu binalarının riskinin değerlendirilmesi. İkincisi, kentsel dirençlilik planının hazırlanması. Bu plan, makro ve mikro anlamında üst ölçekli, alt ölçekli planlara da veri teşkil edecek. Üçüncüsü, hazırlanan plan tüm dokümanlarla entegre edilecek. Böylece bölgede yaşanacak bir depremde kayıpları minimize etme şansı olacak.
Bursa Büyükşehir Belediyesi 2013 yılında Tübitak–Marmara Araştırma Merkezi ile birlikte yürütülen Bursa Sismik Tehlike Değerlendirme Projesi’nin verilerini güncelleyerek, yeni zemin etütleri ve Japon uzmanların katkılarıyla değerlendirmeler de yaptı. Bu çalışmalar sonucunda kentin zemin yapısı en detaylı şekilde analiz edildi.
Çalışmalar kapsamında nüfusun büyük çoğunluğunun yaşadığı Osmangazi, Yıldırım ve Nilüfer ilçeleri için mikro bölgeleme etütleri gerçekleştirildi. Yıldırım ve Osmangazi ilçelerindeki çalışmaların tamamlandı. Nilüfer için de çalışmalar devam ediyor.
Elde edilen veriler, mevcut zemin değerlendirmesiyle bütünleştirildi. Ve yeni veriler geldikçe güncellenmeye devam edecek. Böylece kentin zemin yapısını en detaylı şekilde analiz edebilir hale gelecek.
Bursa’daki yapı stokunu detaylıca analiz edildi. Akademik danışmanlar ve Japon uzmanların belirlediği kriterlere göre bu yapıların afet risk durumunu tespit edildi. En kötü senaryoda 122 bin binanın deprem riski taşıdığı, yaklaşık 26 bin binanın ise yıkılma tehlikesi altında olduğunu ortaya kondu. Yalnızca bina stokunu değil, kamu binaları, okullar, hastaneler, barajlar, altyapı tesisleri, köprüler, raylı sistemler, havaalanı ve limanlar da afet direnci açısından incelendi. Japon uzmanlar saha tespitleri yaparak analizler gerçekleştirdi. Böylece, kamu yapılarının ve altyapı tesislerinin risk analizleri de projeye dahil edilmiş oldu.
Habere 0 Yorum Yapılmış
Habere Yorum Yap

Psikiyatri Uzmanı Doç. Dr. Güliz Şenormancı:

Sanatçı Ferhat Göçer, ambulans ve CPR ekibi istemiş.

TDB heyeti IDS 2025'te incelemelerde bulundu.