"İmplant ithalatçısı sayısı bilinenin iki kat daha fazlası"
İMPLANTDER Başkanı Oğuz Akyüz:
- Okunma sayısı : 410
- 15.May.2025
- Okuma Süresi 5 Dk.
- Twitter'da Paylaş
ÖZEL RÖPORTAJ
İstanbul (Dentalhaber) IDEX İstanbul Uluslararası Dental Fuarı geçtiğimiz hafta sona erdi. Dünyanın en büyük dental etkinliklerinden biri olarak kabul edilen İDEX İstanbul'da yerli ve yabancı implant firmaları renkli ve devasa standları ile dikkat çekti. Oyuncu sayısı sürekli artan ve gittikçe büyüyen implant sektöründe her şey de yolunda gitmiyor. Kayıt dışı ekonomi sektörün en büyük sorunlarının biri. Firmalar bu sorunla Dental İmplant Sanayici ve İş İnsanları Derneği (İMPLANTDER) aracılığı ile mücadele ediyor.
İMPLANTDER Başkanı Oğuz Akyüz, implant sektöründeki kayıt dışılığa sık sık dikkat çekiyor. Türkiye'nin dünyanın en büyük 9. dental implant ithalatçısı olduğunu vurgulayan Akyüz, "Ancak sektörümüzde kayıt dışı ekonomi hala çok fazla. Bildiğimiz implant ithalatçısı sayısından iki kat daha fazla ithalatçı var. Onlar bakın bu IDEX İstanbul fuarında yoklar. Ve bu kayıtdışılık özellikle hastaları tehdit etmektedir." şeklinde konuşuyor.

Aynı zamanda Mode Implant ve Mode Medikal CEO'su olan Akyüz, sektörün yaşadığı sorunlara ait düşüncelerini DENTAL HABER okuyucuları için paylaştı:
-İMPLANTDER'in toplam kaç üyesi bulunuyor.
-Şu an yerli ve yabancı 30 üyemiz var. Fuar esnasında yeni başvurular da aldık. Yeni üyelerle beraber 35-36 ulaşacağımızı düşünüyorum.
-İç piyasanın ihtiyaçlarını ne oranda tedarik edilebiliyor?
-10 yılda bu çok ciddi oranda değişti. Yaklaşık yüzde 65'lere ulaştı diyebilirim. İMPLANTDER sadece Türk firmalarından oluşmuyor. İthalatçı ve üreticilerden oluşuyor. Mesela ben Almanya'da da bir üretici bir firma olduğum için hem Almanya'dan gelen ürünler bakımından ithalatçı ayağındayım hem de Türkiye yönünden üretici ayağındayım.
İHRACATTA DÜNYADA 17. SIRADAYIZ
-İhracat rakamlarımı nasıl?
-Türk firmaları ihracatta dünya genelinde 5 yıl içinde 35. sıradan 17 sıraya yükseldi. G20 içerisine girdik. Hedefimiz ilk 10 içine bir an önce girmektir. Bu pastadan pay alabilmektir. Birinci hedefimiz Türkiye değil tabii ki dünya çok büyük. 80 ülkede kendimizi temsil etmeyi arzu ediyoruz.
-İthalat hangi düzeyde?
-İthalatta Türkiye bugün son 5 yılda dünyanın en büyük 9. ithalatçısı durumuna gelmiş.
İMPLANTDER 2013 yılında kayıt dışı ekonomi ile mücadele için kurulmuştu. O zaman sertifikayon için sadece CE belgesi yeterliydi. İhracat ve ithalatta bir takım sorunlar vardı. Bu sorunlara yönelik bir araya geldik. O tarihte 15 firmayla bu yola çıktık.
Zaman içerisinde Sağlık ve Ticaret Bakanlıkları ile yaptığımız görüşmelerle bugün geldiğimiz MDD sürecinde hatta yeni regülasyon ile 2027'de herkes için zorunlu olan MDR kapsamında çalışmalar yürütmeye devam ediyoruz.
-Kaç firma MDR almış durumda?
-Bugün yerli üreticilerimiz arasında üç markamız MDR'a sahip durumda. Kendi firmamızda 2023 yılında ilk alan firmayız. Bu konuda da Avrupa'da ilk 20 içiresine giren firmayız. Süreçlerinin bütün implant firmaları için en kısa zamanda olumlu bir şekilde sonuçlanmasını ümit ediyoruz.
-Kayıt dışılık sorunu hala devam ediyor mu?
-Sektörümüzde kayıt dışı ekonomi hala çok fazla. Bizim gümrük tarife istatistik -pozisyonu ile getirtmiş olduğumuz ürünleri o gümrük numarasını, kodunu değiştirerek farklı kapsamda Türkiye sokan önemli bir yüzdelik olduğunun da farkındayz.
SEKTÖRDE KAYIT DIŞILIK YÜZDE 30'LARDA
-Kayıt dışılık bugün hangi oranlarda?
-Bu oranlar son iki yılda yüzde 30'lara ulaştığını ne yazık ki üzülere söylüyorum. Bunlar kayıt içine giremeyen Sağlık Bakanlığı takip sistemi içine UTS sistemi içine girmeyen ürünler. Bu ürünler sakıncalı olduğunu, garanti kapsamında olmadığını ve hasta için risk unsuru taşıdığını sektörümüzü anlatmaya çalışıyoruz. Dediğim gibi her sektörde olduğu gibi bizim sektörlerde bu gibi sıkıntılar halen ne yazık ki devam ediyor.
-Kayıtdışı çalışan firma sayısıları belli mi?
-Kayıt içindekileri görebiliyorsunuz ama hani kayıt dışındakiler konusunda tam emin olamıyorsunuz. Ticaret Bakanlığı ile görüşmelerde bulunduk. Ve Ticaret Bakanlığı bir inceleme başlattı.
TİCARET BAKANLIĞI İNCELEMESİNİN SONUCU BEKLENİYOR
-Ticaret Bakanlığı incelemesi ne zaman başlatıldı?
-2024 yılının başında başlatıldı.
-İnceleme ne aşamada?
-İnceleme dosyasının biz de tamamlanmasını bekliyoruz. Sadece şöyle bir rakam vereyim. Bizim bildiğimiz ithalatçı sayısının neredeyse 2 katı ithalatçı olduğunu ama onların sektörde veya bu fuarda olmadığını onların başka formasyonlardan veya başka tarif numaralarıyla bu ürünleri Türkiye'ye soktuklarını biliyoruz. Bakanlık tarafından gelip çalışmalar yapılıyor umarız en kısa zamanda herkesin haklı rekabet; hep haksız rekabet kelimesi kullanılıyor ya, haklı rekabet içinde doğru, kaliteli ve güvenilir gerek hastaya gerek hekime ulaştırılması için çalışıyoruz.
Habere 0 Yorum Yapılmış
Habere Yorum Yap

Sanatçı Meryem Günana'nın eserleri IDEX 2025'te sergilendi.

Bursa Kasaplar Odası Başkanı Muhsin Yıldız:

Çocuk Alerji Uzmanı Dr. Demet Hafızoğlu: