Kompulsif alışveriş için kullanılan diğer terimler; patolojik harcama, kompulsif tüketme, bağımlı kompulsiyon, bağımlı alışveriş, kontrol edilemeyen satın alma, alışverişkolik ve hatta Market manyağı'nı içerir.
Bu bozukluğun başlangıcı geç ergenlik veya erken 20'li yaşlarda olur ve bu bozukluk çoğunlukla kronik ve tekrarlayıcıdır. Genel yetişkin nüfusun yüzde 2 ile 8'ini etkiler. Ve etkilenenlerin çoğu kadındır.
Kompulsif satın almanın genel özellikleri şunlardır:
1. Satın alma ve alışverişle uygunsuz aşırı meşguliyet veya uygunsuz satın alma, alışveriş dürtüleri veya davranışlarını içerir.
2. Alışverişte aşırı meşguliyet dürtü ve davranışlar fark edilir strese neden olur, zaman kaybına sebep olur, sosyal veya mesleki işlevselliği bozar veya finansal problemlere yol açar(örneğin borç veya iflas gibi).
Özetle denilebilir ki; kompulsif alışveriş, kişiler arasında, iş hayatında yasal, finansal kötü sonuçlara yol açan, kontrol edilmesi zor olan alışverişle aşırı meşguliyeti, dürtüleri ve davranışların tümünü içeren bir bozukluktur.
Bu bozukluğun, birliktelik yaptığı psikiyatrik hastalıklar şunlardır; Duygu durum bozuklukları, Anksiyete bozuklukları, yeme bozuklukları, dürtü kontrol bozuklukları, kişilik bozuklukları ve madde kullanım bozukluklarıdır.
Bu bozukluğun tedavisi, iki yoldan yapılmaktadır:
1. Psikoterapi: Psikoterapi kompulsif alışveriş için dayanak noktası olarak tanımlanmıştır ve ağırlıklı olarak uygulanmaktadır.
2. Psikoparmakoloji: Bu tedavi için özellikle selektif serotonin geri alım inhibitörleri adlı ilaçlar, tek başına ya da Duygu durum dengeleyici ilaçlarla kombinasyon halinde kullanılmaktadır.
Sevgili okurlar, uzun bir aradan sonra sizlere, kısa ve ilginç bir yazımla merhaba demek istedim.
Hoşçakalınız.
Psikiyatri Uzmanı, Doktor Halil İbrahim Süslü
Yazarın 26 Şubat 2024 Pazartesi Tarihinden Önceki Yazıları