Bursalı sanatçı Selçuk Günay'a vefa
Bursa için yaptığı iki mozaik eseri onarıldı
- Okunma sayısı : 355
- 01.Haz.2025
- Okuma Süresi 5 Dk.
- Twitter'da Paylaş
BURSAHABER16 - Bursa Büyükşehir Belediyesi Bursa’nın değerli sanat eserlerini onarmaya ve bu eserleri yeniden kente kazandırma çalışmalarına devam ediyor. Bu kapsamda Bursalı sanatçı Selçuk Günay’a ait ve kentin işlek merkezleri için yapılmış iki eseri restore edilerek kente yeniden kazandırıldı
Üzerinde Yeşil Türbe ve Bursa manzarası bulunan mozaik, 1986 yılında zamanın Bursa Belediye Başkanı tarafından Uludağ Üniversitesi Resim Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Selçuk Günay'a yaptırıldı. Söz konusu zamanla yıpranan mozaiğin üzerine zaman zaman reklam afişleri bile yapıştırıldığı oldu. Afişler sökülürken mozaik de zarar gördü.
Mozaiği yapan merhum Selçuk Günay'ın eşi Nuray Günay, her biri orijinal taşlar yontularak yapılan mozaiğin zarar görmesine tepki göstererek, şunları söylemişti:
"Eşimin yaptığı eserin zarar gördüğünü görünce hemen mozaiğe zarar veren firma yetkililerine ve belediyeye giderek mozaiğin çok değerli bir eser olduğunu ve bunun onarılmasını istedim.

Mozaik her biri doğal taşlar kullanılarak büyük bir özenle yapılmıştır. Çok değerli bir çalışmadır. Bu çalışma eşime 1986 yılında Bursa Belediyesi tarafından yaptırıldı. Bu zamana kadar korunan bu esere bir firma reklam afişini asmış ve kapatmış, ben de bu afişin kalkması gerektiğini söyledim. Firma mozaiğin üstüne yapıştırdığı afişi sökerken mozaiğin de yarısını sökmüş, bu mozaiğin tekrar yapılmasını istiyorum. Yapılmazsa konuyu uluslararası hukuk mahkemelerine taşıyacağım"
Yrd. Doç. Selçuk Günay Kimdir?
1947’de Bursa’da doğdu. 1974 yılında İstanbul Devlet Güzel Sanatlar Akademisi Resim Bölümü Prof. Devrim Erbil Atölyesinden mezun oldu. 1986 yılında Uludağ Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsünden Sanatta Yeterlik aldı. Sanatında niceliksel birikim artışlarına açık, sanatsal olgunun plastik öğelerine özen göstererek, özgün yaklaşımlarla, farklı boyutları irdelemektedir. Kişisel sergilerinin yanında bir çok karma sergiye katılan sanatçı, 2004 yılında T.C. Deniz Kuvvetleri Komutanlığı’nın başarı ödülüne layık görülmüştür. 1985-2006 yılları arasında görev yaptığı Uludağ Üniversitesi Eğitim Fakültesi’nden ayrılmış olup, Doğuş Üniversitesi Sanat ve Tasarım Fakültesi’nde 1.9.2006 – 2014 yılları arasında öğretim üyesi olarak çalışmıştır. Aşağıdaki projeleri gerçekleştirmiştir :
1982 Türk Hava Kuvvetleri, Türk Hava Kurumu Genel Merkezi Ankara Binası Mimarisinde Giriş Salonu ve Dış Cephede Ulu Önder Atatürk (İstikbal Göklerdedir) konulu Mozaik Pano Projeleri ve Uygulamaları (13m x 7m), (6m x 2.5 m)
Türk Hava Kuvvetleri, Türk Hava Kurumu Genel Merkezi Ankara Komutanlık katında Atatürk, Fuat Bulca, Sabiha Gökçen, Hazerfen Ahmet Çelebi konulu Yağlıboya Resim Uygulamaları
Bursa Büyükşehir Belediyesi talebiyle Tahtakale Mevkii, Tahtakale Pazarı Girişine Otantik Kıyafetli Köylü Pazarı konulu Mozaik Pano Projesi ve Uygulaması (5.5m x 2.5m)
Bursa Büyükşehir Belediyesi talebiyle Kız Lisesi çıkışı Karaca Duvarına Bursa?nın Panaromik görünümü konulu Mozaik Pano Projesi ve Uygulaması (6m x 2.5m)
Ödüller
1997 Adana Çimento Sanayi T.A.Ş. Resim Yarışması (Mansiyon)
Ekim 2004 T.C. Deniz Kuvvetleri Komutanlığı’nın ülke genelinde düzenlemiş olduğu “8. Geleneksel Deniz Konulu Resim YarışmasındaBaşarı Ödülü
1996 Adana Çimento Sanayi T.A.Ş. Resim Yarışması (Mansiyon)
1980 Türk Hava Kurumu Genel Merkezi Ankara’nın ülke genelinde “İSTİKBAL GÖKLERDEDİR” Ulu Önder Atatürk konulu mozaik pano proje-resim yarışması 1.liği, Ankara
1973 Ahmet Andiçen Sanat Ödülü D.G.S. Akademisi, İstanbul
Habere 0 Yorum Yapılmış
Habere Yorum Yap

Turgut Alp’in türbesini binlerce vatandaş ziyaret ederek dualar etti.

21 Haziran’da dünya İznik’i dinleyecek

Başkan Deniz Dalgıç: