DOLAR 20.00 %0.09
EURO 00,00 %0.09
G.ALTIN 00,00 %0.09
CUM. ALTIN 00,00 %0.09
BİLEZİK 00,00 %0.09

TDB ve DİŞSİAD'dan işbirliği: "Arayı Açmayalım"

‘Arayı Açmayalım’ projesi 1 yıl sürecek.

Ankara (Dentalhaber) Türk Dişhekimleri Birliği (TDB), Diş Malzemeleri Sanayici ve İş Adamları Derneği (DİŞSİAD) önemli bir iş birliğiyle ‘Ağız ve Diş Sağlığı Farkındalık Kampanyası’ başlattı.

Projeye TDB Başkanı Fatih Güler ve DİŞSİAD Başkanı Erkan Uçar'ın imzası ile bugün Ankara’da start verildi. Projenin tanıtıldığı basın toplantısına; TDB Genel Başkanı Fatih Güler, Başkanvekili Tolga Beray, Genel Sekreteri Gassan Yücel, Genel Saymanı Alper Dilek, Merkez Yönetim Kurulu Üyeleri Gürbüz Eldeniz, Fatih Uçar ve Meltem Çağın Alkan Yıldırım ile DİŞSİAD’dan Yönetim Kurulu Başkanı Erkan Uçar, Başkan Yardımcısı Selami Yaman, Sayman İsa Aydın, Genel Sekreter Erol Soydan ve Yönetim Kurulu Üyesi Ömer Polat ile Sağlık Bahçesi Yetkilisi Dr. Çağrı Kalaça katıldılar.

‘Arayı Açmayalım’ temalı 1 yıl sürecek sosyal sorumluluk projesi ile düzenli DİŞHEKİMİ kontrolleriyle genel sağlığın korunabileceği mesajı, diş ve dişeti rahatsızlıklarının önlenebilir olduğu bilincini tabana yaymak amaçlanıyor. Proje kapsamında nitelikli sosyal medya platformları için özel içerikler üretilerek, sosyal mesajlar hazırlanacak ve her yaş grubu için kategorize edilerek geniş kitlelere en etkili biçimde aktarılması sağlanacak.

Dünyada En Sık Görülen İkinci Hastalık

TDB Genel Başkanı Fatih Güler, imza töreninde yaptığı konuşmada şu ifadeleri kullandı: “Bu anlamlı projenin ana hedefi yaşam boyunca yani gencinden, artan yaşlı nüfusa kadar ağız ve dişleri korumaya odaklanmaktır. Toplumun ağız diş sağlığı eğitimi ve ağız hastalıkları ve ağızdaki durumlara ilişkin bilgilendirilmesi, temel ağız diş sağlığı hizmetleri, koruyucu önlemler ve programlar hakkında bilinçlendirilmesi amaçlanmaktadır. Küresel boyutta dünya nüfusunun yüzde 90’ı çürük, dişeti hastalıkları ve ağız kanserine kadar uzanan ağız hastalıkları yönünden, ciddi bir risk altındadır. 19. ve 20. yüzyıllarda diş çürüğü dünya genelinde bir epidemik salgın olarak tanımlanmış ve halen günümüzde de nezleden sonra dünyada en yaygın olarak görülen ikinci hastalık olarak kabul edilmektedir. Bu bağlamda bireyler sadece düzgün fırçalama ve diş ipi kullanma, şekerli yiyecekleri kesme, sağlıklı yemek yeme ve kontrol için 6 ayda bir için DİŞHEKİMİNİ ziyaret ederek, iyi bir ağız sağlığına sahip olabilirler. Bu noktada diş ve dişeti hastalıklarının önlenebilir hastalıklardan olduğu gerçeğinden hareket ederek; toplumun bilgilendirilmesi ve ağız-diş bakımı konusunda alışkanlık oluşturulması konusunda hükümetlere, sağlık alanındaki meslek kuruluşlarına, eğitim kurumlarına, gönüllü sağlık kuruluşlarına ve sağlık endüstrisine sorumluluklar düşmektedir. Başta merkezi yönetim olmak üzere; yerel yönetimler, Dişhekimliği Fakülteleri, sağlık meslek birlikleri, sivil toplum kuruluşları ve sağlık endüstrisi vb yapılar ağız ve diş sağlığının iyileştirilmesi konusunda mevcut ürün ve süreçlerde önemli teknolojik yeniliklerin ağız sağlığının geleceğini şekillendirmedeki rolünü tartışarak gerçekçi ve sürdürülebilir projeler üzerinde çalışmalıdırlar. Türk Dişhekimleri Birliği ve Dişhekimleri Odaları olarak ağız diş sağlığı politikaları üretme ve hayata geçirmede tüm bileşenlerle ortak çalışmaya, üzerimize düşeni yapmayı dün olduğu gibi bugün de hazır olduğumuzu kamuoyunun bilgisine sunarız. DİŞSİAD’ın destekleri ile hayata geçireceğimiz ‘Arayı Açmayalım’ projemizle ülkemizde diş ve dişeti rahatsızlıklarının önlenebilir olduğunu halkımıza en etkin medya araçları vasıtası ile aktarmaya ve bir bilinç oluşturmaya gayret edeceğiz.”

Önce Ağız ve Diş Sağlığı

DİŞSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Erkan Uçar ise, “Diş malzemeleri sektörünün en büyük STK’sı olarak yerli üretime ve ülkemizin toplam ihracatına sürdürülebilir katkı sağlamanın gayreti içerisindeyiz. 10 yıl öncesine kadar ithalat ağırlıklı çalışan bir sektörken bugün ihracatçı bir sektör konumuna geldik. Hedefimiz 5 yıl içerisinde ihracatımızı 1 milyar dolar seviyesine çıkarmak ancak önemli bir hedefimiz daha var; Türkiye’de diş ve diş eti rahatsızlıklarının önlenebilir bir durum olduğunu halkımıza doğru ve etkin bir şekilde aktarmak” dedi.

Türkiye’de DİŞHEKİMİNE gitme sıklığının istikrarlı bir şekilde artması gerektiğine dikkati çeken Uçar, “Yapılan tüm bilimsel araştırmalar diş ve dişeti rahatsızlıklarının birçok kronik hastalığın habercisi olabileceğini gösteriyor. Bu noktada sağlığın ağızdan başladığını ifade etmek yanlış olmayacaktır. TDB ile birlikte başlattığımız ‘Arayı Açmayalım’ kampanyamızın temelinde sosyal sorumluluk var. Halkımızın dişhekimine gitme sıklığını artırmamız ve bu konuda bir bilinç oluşturmamız gerekiyor. Sağlıklı ve mutlu bireylerin var olması bize göre özgüvenli ve doğal gülüşlerle mümkün. 1 yıl sürecek ‘Arayı Açmayalım’ projemizin ülkemizin her bir ferdi için hayırlı olmasını temenni ediyorum” ifadelerini kullandı.

Konuşmaların ardından Sağlık Bahçesi yetkilisi Dr. Çağrı Kalaça, toplumsal farkındalık projesinin detayları ve temel hedefleri hakkında bilgi verdi.

Projenin temel hedefleri:

  • Toplum Sağlığına Katkıda Bulunmak:  Ağız ve diş sağlığının genel sağlık ve yaşam kalitesi üzerindeki kritik rolü hakkında farkındalık yaratmak,
  • Ağız Diş Sağlığı Kontrollerini Artırmak/Etkinleştirmek: Düzenli dişhekimi ziyaretlerini teşvik etmek ve koruyucu hizmetlerden faydalanma oranlarını yükseltmek,
  • TDB’nin ve DİŞSİAD’ın Toplum Sağlığını Koruma İlke ve Hedeflerinin Bilinirliğini Sağlamak: Türkiye’nin önde gelen birlik ve derneğinin genel olarak toplum, özel olarak da sağlık kamuoyu nezdinde bilinirlik ve saygınlığını güçlendirmek.
     

Projenin tüm toplum kesimlerinde farkındalık ve davranış değişikliği yaratmayı amaçladığını belirten Kalaça; bu doğrultuda www.arayayiaçmayalim.com ve @arayiacmayalim instagram sayfalarının yayına açıldığını, kampanya içeriğinin bu mecralar üzerinden kamuoyuyla paylaşılacağını ifade etti.

 

Habere 0 Yorum Yapılmış

Habere Yorum Yap

Şehit Binbaşı Ercüment Türkmen kabri başında anıldı

Kuran-ı Kerim tilavetinin ardından dualarla yad edildi.

Böbrek nakli olan çocuklar hekimleriyle bir araya geldi

Bursa Yüksek İhtisas EAH Çocuk Böbmer Nakli Servisi

TDB ve DİŞSİAD'dan işbirliği: "Arayı Açmayalım"

‘Arayı Açmayalım’ projesi 1 yıl sürecek.

© BURSA HABER16. Tüm Hakları Saklıdır. Haberlerimiz Kaynak Gösterilerek Kullanılabilir