DOLAR 20.00 %0.09
EURO 00,00 %0.09
G.ALTIN 00,00 %0.09
CUM. ALTIN 00,00 %0.09
BİLEZİK 00,00 %0.09

Dereköy Kilisesi restorasyonu başlıyor

İstanbul Büyükşehir Belediyesi ile protokol yapılmıştı.

HABERMUDANYA.COM  - Mudanya Belediye Başkanı Deniz Dalgıç, Dereköy'deki zamanın yıpratıcılığına meydan okuyan tarihi kilisenin restorasyonuna başlanacağını açıkladı. Mudanya Üniversitesi’nde gerçekleştirilen “1.Mudanya Kültürel Miras Konferansı"nda konuşan Dalgıç, "Mudanya olarak İstanbul Büyükşehir Belediyesi ile de işbirliği protokolü yaptık, Dereköy'deki kilisenin restorasyonuna başlamak üzereyiz." dedi.

Hatırlanacağı gibi geçen yıl Aralık ayında Mudanya Belediyesi ve İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB), kültürel mirasın korunması ve geleceğe taşınması amacıyla önemli bir adım atmıştı.

İki belediye arasında imzalanan Kültürel Miras İşbirliği Protokolü, Mudanya’nın tarihi yapılarının korunmasını ve kurumlar arasında deneyim paylaşımına karar verilmişti.

Eski adı Rumcada dere anlamındaki Potamia’dan gelen Dereköy’deki tarihi kilise, büyüleyici ihtişamını sürdürmek için zamana direniyor. Mahalledeki en önemli ve bugüne kadar varlığını sürdüren Rum Ortodoks Kilisesi’ne ait kalıntılar, görenleri tarihte uzun bir yolculuğa çıkarıyor.

1857 yılında yapılmış anıtsal bir yapı olan Dereköy Kilisesi, gerek mimarisi gerekse içinde bulunan ayin düzenini belirleyen öğelerin özellikleri dolayısıyla önem taşıyor. Burada yaşayan Rumlar 1922 yılında Yunanistan’a gitse de yapı, 1924’ten sonra da Selanik çevresindeki Drama, Kavala, Yanya, Karacaova, Langaza ve Girit Adası’ndan gelen Müslüman Türkler tarafından kullanılmış. Rumların bölgeden ayrılmasının ardından buraya yerleşen Türkler tarafından bina 1972 yılına kadar cami olarak kullanılmış. Yapı bu tarihten sonra, gerek doğal gerekse özensiz kullanım nedeniyle tahrip olmuş.

Vakıflar Genel Müdürlüğü’nün korumasında olan kilisede vaiz kürsüsü, yaşanan tahribat nedeniyle Bursa Arkeoloji Müzesi deposuna kaldırılmış. Kilisede alçı ve ahşap süslemeler dikkati çekerken, naosun kuzey ve güney duvarlarındaki pencerelerin üzerindeki yuvarlak madalyonlarda alçı kabartma kerubimler yer alıyor. Kabartmalar, yeşil, bordo, kırmızı ve altın yaldız boya ile boyanmış,  bu bölümdeki kabartmaların bazı kısımları ise Yunanistan’dan gelen turistler tarafından sökülmüş ve tahrip edilmiş.

 Vakıflar Genel Müdürlüğü’nce yayımlanan Türkiye’de Vakıf Abideler ve Eski Eserler adlı yapıtın 4. cildinde kilisenin bu bölümüyle ilgili olarak, “Anadolu’dan günümüze gelen örnekler arasında teknik ve sanat değeri açısından ünik olan bu ikonostasisin korunmasını dileriz” notu düşürülmüştür.

Habere 0 Yorum Yapılmış

Habere Yorum Yap

İnegöl Şehir Araştırmaları Merkezi kuruldu

İnegöl Belediye Başkanı Taban duyurdu

“Prima Facie” prömiyer yaptı

Dünya Tiyatro Günü’nde prömiyer heyecanı.

İznik Mahmud Çelebi Camii’nin haziresinde onarıldı

Başkan Bozbey: "İznik'in mirasına sahip çıkıyoruz"

© BURSA HABER16. Tüm Hakları Saklıdır. Haberlerimiz Kaynak Gösterilerek Kullanılabilir