"Bursa'ya butik oto sanayiler istiyoruz"
Bursa Oto Tamircileri Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Mustafa Geç:
- Okunma sayısı : 368
- 05.Ağu.2024
- Okuma Süresi 5 Dk.
- Twitter'da Paylaş
ÖZEL RÖPORTAJ - 2
BURSAHABER16 - Bursa Oto Tamircileri Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Mustafa Geç, Bursa'da yılan hikayesine dönen Kestel Çataltepe Sanayi Sitesi yüzünden oto tamircisi esnafının mağduriyetinin her geçen yıl daha da arttığını ifade etti. BURSAHABER16 olarak Başkan Geç ile yaptığımız röportajın bugün kü bölümünde ise yıllardır tamamlanmayan söz konusu bu Çataltepe Projesi'ni konuşacağız. Bugün gelinen noktada Başkan Geç, artık büyük sanayi sitelerinin değil onlara göre daha küçük ölçekte olan butik tarzı sanayi sitelerinin esnafın derdine derman olabileceği görüşünü savunuyor.
-Bursa Oto Tamircileri Esnaf ve Sanatkarlar Odası kaç yılında kuruldu?
-1965 yılında kuruldu.
-Siz kaç yılında yönetime geldiniz?
-2018'de göreve geldik.
-Odaya bağlı kaç üyeniz bulunuyor?
-Otomotiv sektörüne hizmet veren kaportacısından mekanikçisine, elektrikçisinden boyacısına 2 bin civarı esnaf arkadaşımız var.
-Toplam 2 bin iş yeri var o zaman...
-Bize bağlı olan 2 bin. Bunun yanında Bursa Ticaret Odası'na bağlı olan ve ne bize ne de Ticaret Odası'na bağlı olmayan bir sürü esnafımız da var. 5-6 bin civarında bize üye olmayan esnafımız da vardır diye düşünüyorum.
-Siz kaç yılından bu yana bu mesleği yapıyorsunuz?
-Ben otomotiv sektörüne imalat sektöründen girip pazarlama ile devam ettim. Daha sonra da oto fren bakımıyla alakalı devam eden bir sürecimiz var. 1982-83 yılında imalatçılıkla başladığımız otomotiv sektörüne hizmet etmeye devam ediyoruz.
-Mesleğe imalat sektöründe girdiniz ve peki ilk açtığınız atölyeyi hatırlıyor musunuz?
-Mesleğe Uluçarşı'daki eski cezaevinin yanında bir ufak atölyede başladım.
-Ne üretiyordunuz?
-O zaman biz Tofaş'ların salıncak buçları, askı takozları, bilye takozları dediğimiz kauçuk yedek parça üzerine üretim yapıyorduk.
-Başkanım Bursa'da mı doğup büyüdünüz?
-1967 Bursa doğumluyum. Evli üç çocuk babasıyım.
ESNAFIMIZ NİLÜFER, OSMANGAZİ VE YILDIRIM'A DAĞILMIŞ DURUMDA
-Oda üyeleri daha çok Bursa'nın nerelerinde iş yerine sahip veya çalışıyor?
- Nilüfer, Osmangazi ve Yıldırım bölgelerinde... Bizim merkez ilçelerde de odalarımız var. Bundan dolayı birçok esnafımız Gürsu ve Kestel vs esnaf odalarına da kayıt olabiliyor. Mevcut 2 bin üyemizin yaklaşık yarısı da Osmangazi ilçesinde diğer beşer yüzü de Nilüfer ve Yıldırım bölgelerine dağılmıştır.
Nilüfer'deki Küçük Sanayi'de ve Yıldırım'da Otosansit'teki üyelerimiz haricinde Akçalar, Çalı ve Kayapa gibi bölgelerde de üyelerimiz var. Yani üyelerimiz sadece bu iki sanayi ile sınırlı değil.
-Oda üyeleri ne gibi sorunlarla boğuşuyor?
-Öncelikle 2 tane önemli meselemiz var. Birincisi atölyelerimizde çalıştırabilecek çırak kalfa ve usta yani personel sıkıntısı çekiyoruz.
-Diğeri...
-İkinci büyük sıkıntımız da sanayi sitelerimizin olmaması. Osmangazi Türkiye'nin bir çok ilinden daha fazla nüfusa sahip metropol bir ilçe ama orada böyle bir sanayi sitemiz yok. Nilüfer'de ve Yıldırım'da sanayi sitemiz var ama Osmangazi'de bulunmuyor.
Ayrıca yıllar öncesine dayanan bir kentsel dönüşüm konusu var. Bildiğiniz üzere 3-4 yıldan beri de Beşyol yani bizim Osmangazi ilçesindeki üyelerimizin çoğunluğunun bulunmuş olduğu Genç Osman, Ovaakça, Beşyol bölgelerindeki esnafımız bu kentsel dönüşüm nedeniyle çok mağdur.
Bu sorunun çözümü için 2008 yılında başlayan Çataltepe Projesi ise bir türlü tamamlanamıyor. Beşyol'daki esnafımız 16 yıl önce temeli atılan Çataltepe Projesi'nin tamamlanması halinde dükkanlarını boşaltmak üzere sözleşmeye imza attı. Fakat bu proje bitmedi ve kentsel dönüşüm de hızlandı. Bu da oradaki esnafımızı son derece mağdur etti. Biliyorsunuz. Altınova ve Fatih mahallelerinde, Beşyol'da birçok bölge yıkılıp kentsel dönüşüme geçti. Bu oradaki esnaflarımızda yer sıkıntısına yol açtı.
ÇATALTEPE PROJESİ TAM BİR MUAMMA
-Peki Çataltepe Projesi şu anda hangi aşamada?
-Vallaha Çataltepe tam bir muamma.
-Niye?
-Çünkü burası Bursa Esnaf ve Sanatkarlar Odalar Birliği'nin bir projesiydi. 2019 yılıda orada BESKOOP (S.S Besob Esnaf ve Sanatkarlar Toplu İşyeri Yapı Kooperatifi)’’ kuruldu. BESOB yetkileri BESKOOP'a aktardı. Oradaki arkadaşlarımız bunun mücadelesini veriyor. Fakat BESOB üzerinde buraya yazılan 3 bin esnafımız vardır. Bu arkadaşlarımızdan BESKOOP için yazılanlar ise 600-650 kişidir. Ben 600-650 kişiyle Çataltepe Projesi'nin biteceğine ihtimal vermiyorum.
-Neden?
-Girdi maliyetleri, inşaat maliyetleri, esnafın ödeme gücü çok değişti. Özellikle de bir güven sorunu var. Kooperatif bir şeyler yapmak için mücadele ediyor. TOKİ'den tamamen devraldı. Yani karşılığını ödeyip buradaki hatları kooperatife geçirdiler. İnşallah kısa sürede başarılı olurlar.
Aslında Çataltepe'nin bütün her şey bitmiş durumda. Altyapının yüzde 90'ı tamamlandı. Oraya yapılan 125 tane dükkan var. İhaleye çıktığı söylenen yerler var.
-Yakın zamanda Mahalli İdareler seçimi oldu. Bursa'da belediye başkanları değişti. Bu konuları yeni başkanlara iletmeyi düşünüyor musunuz?
- Çataltepe Projesi herkesin bilgisi dahilinde. İnanıyorum ki Sayın Cumhurbaşkanımızın bile bilgisi dahilinde. Çünkü oralara kadar gidildi, çok mücadele edildi. Yeni belediye başkanlarımızdan sadece Nilüfer Belediye başkanımızla görüşme şansımız oldu. Osmangazi ve Büyükşehir Belediye Başkanımız ile görüşemedik. Onlardan da randevu talep ettik. Başkanlarımız illa ki biliyorlardır bizim sorunlarımızı. Ama maalesef ve maalesef eskisi yenisi ayırt etmeden söylüyorum ciddi manada bize yardım etme pozisyonunda olmadılar.İnşallah Çataltepe Projesi bir an önce tamamlanır. Bu esnafımızı bir nebze de olsa rahatlatacaktır. Fakat Bursa'ya sadece bir Çataltepe değil 3 tane Çataltepe lazım.
BURSA'DA BUTİK SANAYİ SİTELERİ İSTİYORUZ
-Peki bir tanesi yapılamıyor üç tane nasıl yapılabilir ki?
-Bizim şöyle bir teklifimiz var. Bunu da her gittiğimiz yerde söylüyoruz. Bursa'da Küçük Sanayi ve Otosansit gibi sanayi siteleri çok büyük bir alan kaplıyor. Bursa'da böyle bir alan bulunmayabilir. Ama daha küçük butik sanayi siteleri kurulabilir. Örneğin İstanbul'dan Gebze'den Harem'e kadar 10-11 tane sanayi sitesi mevcut. Biz de böyle butik sanayiler yapabiliriz.
-Butik sanayiler nasıl bir şey olacak?
-Büyük sanayi dediğimiz 2-3 bin dükkanlı siteler yerine kentin çeşitli bölgelerinde konuşlu 200-250 dükkanlı sanayi siteleri olacak. Dediğim gibi bu düşüncelerimizi Ankara dahil her platforma taşıdık. Ümit ediyoruz ki bizlere söylenen sözlerin arkasında durulur ve esnafımızın bu sorunu çözüme kavuşur. Bu işi illa ki biz yapalım da demiyoruz. Öyle bir gücümüz de yok. Ama biz bu işe öncülük edebiliriz. Bu iş kooperatifli olacak ise kooperatifle olabilir. Veya yerel yönetimler bu işi yapar biz de onların kiracısı da olabiliriz. Yeter ki bize yer verilsin. İnanın bu konuda çok büyük bir sıkıntı içerisindeyiz. Buraya yakın olması sebebiyle örnek veriyorum; mesela Millet Mahallesi'ndeki esnafımız ruhsatını alsa da almasa da ekmeğini kazanmak zorunda. Dükkanları yıkılmış bu insanların kendi geçimini sağlayabilmesi için bir yerlerde bu mesleklerini yapmak zorunda. Otosansit'te yer yok, Küçük Sanayi'de yer yok. Zaten bi iki sanayide kiralar almış başını gidiyor, o da ayrı bir problem. Küçük Sanayi'de artık hava paraları konuşulduğunu duyuyoruz. Hal böyle olunca da esnafımızda kendi bütçesine uygun olan her yerde bu işini yapmaya çalışıyor. Elbette ki bu çalışma tarzını tasvip etmiyoruz fakat üyelerimizin esnafımızın da yapacak başka çaresi yok. Nerede bulunuyorsa orada mesleğini devam ettirmek zorunda.
Şehrin 9-10 bölgesine butik sanayi sitelerinin yapılması hem trafik açısından hem hizmet alacak müşteri açısından da avantajlı. Samanlı veya Panayır bölgesine 250 tane dükkanı olan bir sanayi yaptınız. Yani o bölgenin insanı Panayır'a gidecek, o bölgenin insanı Otosansit'e gitmeyecek. O bölgenin insanı işte Beşyol'a Genç Osman'a kadar gelmeyecek. Bu her yönden tasarruf... Yoksa Bursa'da artık yer 2-3 bin dükkanlı sanayi yapmak zor gözüküyor.
Sanayi dediğimiz yerler bir konsept. Yani parçacısı, elektrikçisi hep aynı yerde olacak. Bir tamircinin elektrikçiye de parçacıya da ihtiyacı var. Sanayi ortamında bunların hepsi toplu olarak bir arada olacak. Emek bölgesinde ustamız bir parça ihtiyacı için Küçük Sanayi'ye gelmesi gerekiyor, bu zaman kaybıdır.
Habere 0 Yorum Yapılmış
Habere Yorum Yap
"Bir Zamanlar Kültürpark" kitabının yazarı Ekrem Hayri Peker anlatıyor.
ÖZEL RÖPORTAJ - 2. BÖLÜM
Yazar Ekrem Hayri Peker: